Niedziela 2025.05.18 Imieniny: Eryka, Jana Posłuchaj Radia PiK w Internecie
Jesteś w:   Wiadomości » Z kraju i regionu Pogoda: duże zachmurzenie temp. 16 °C ciśn. 992 hPa » 
Wyszukiwarka
Menu
Lista przebojów
notowanie: 1174
z dnia: 17-03-2013
1 Niebezpiecznie piękny świt
Plateau
2 Lili
Enej
3 When A Blind Man Cries
Metallica
 więcej

RSS

W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi informacjami.

 
 





 
 

 


Z kraju i regionu
Inwazja kujawsko-pomorskiej gęsiny
2010-11-18
Na podbój Sopotu, Warszawy i Krakowa z gęsiną z Kołudy Wielkiej k. Inowrocławia i okolic Rypina wyrusza samorząd województwa kujawsko-pomorskiego. Lokalny specjał będzie promowany na tamtejszych targowiskach.

"Mam nadzieję, że gęsina - nasz regionalny przysmak - będzie cieszyła się popularnością i zawojuje sopockie, warszawskie i krakowskie stoły. Zarówno mięso z gęsi kołudzkiej, jak i rypińskej, hodowanych w naszym województwie, cechuje się wysoką jakością i wyjątkowym smakiem" - zachwala marszałek województwa Piotr Całbecki.

Gęsina z regionu kujawsko-pomorskiego będzie sprzedawana w piątek na targowisku miejskim w Sopocie, 26 i 27 listopada w Hali Mirowskiej w Warszawie, a 2 i 4 grudnia na targowisku Stary Kleparz w Krakowie.

Jest to część akcji promocyjnej kujawsko-pomorskiego samorządu "Gęsina na świętego Marcina", którą rozszerzono na okres przed Bożym Narodzeniem. Gęsina z regionu m.in. gościła przed tygodniem na stołach w Wilnie, gdzie odbywał się Festiwal Polskich Smaków. Potrawy z gęsi kołudzkiej od tygodnia są serwowane w 30 restauracjach w kraju i będą w ich menu do 28 listopada.

Województwo kujawsko-pomorskie słynie z hodowli gęsi doskonałych pod względem smaku i właściwości odżywczych. Gęś biała kołudzka pochodzi z Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej k. Inowrocławia, a gęś rypińska jest lokalną odmianą, która nigdy nie była poddawana żadnej selekcji. (PAP)
wstecz
realizacja: ideo Polskie Radio PiK|UKF 100,1 MHz|Włocławek 100,3 MHz|Brodnica 106,9 MHz
ul.Gdańska 48, 85-006 Bydgoszcz, tel.+48 (52) 32 74 000, fax+48 (52) 34 56 013, e-mail:
start wstecz do góry